Fremtidsfuldmagt - hvad er det og hvorfor skal jeg have en

Hvad er en fremtidsfuldmagt og hvorfor skal jeg lave en?


Hvis du skulle blive dement eller svækket på anden vis, og ikke længere kan træffe beslutninger – hvad sker der så? Med en fremtidsfuldmagt, kan du være med til bestemme, hvem der skal varetage dine interesser, hvis du en dag ikke selv kan.

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som sættes i kraft ude i fremtiden, hvis du en dag bliver så syg, svækket eller på anden måde mister evnen til at træffe dine egne beslutninger i forbindelse med dine økonomiske og/eller personlige forhold.

Du bliver betegnet som fuldmagtsgiver, og personen der skal træffe dine beslutninger bliver betegnet som fuldmægtig. Derved sikrer du ved en fremtidsfuldmagt, hvem der som fuldmægtig skal træffe beslutninger på dine vegne. Herved er det ikke tilfældigt, hvem der træffer dine beslutninger.
Oftest vælger mange at indsætte en (eller flere) fra deres nærmeste familie som fuldmægtig. Du kan vælge mere end én fremtidsfuldmægtig. Vælger du flere, skal du tage stilling til, om de skal træffe beslutninger sammen, eller om de varetager hvert sit forhold.

Fremtidsfuldmagten kan omfatte alle beslutninger, således den fuldmægtige kan handle fuldt ud på dine vegne. Det er også muligt at formulere en fremtidsfuldmagt, der kun vedrører økonomiske forhold (regninger, banken mv.). Eller en fremtidsfuldmagt der kun vedrører personlige forhold (medicin, offentlig støtte, GPS-hjælpemiddel mv.).

Alle kan lave en fremtidsfuldmagt. Der foreligger kun den betingelse, at fuldmagtsgiver og fuldmægtige er myndige.

Hvornår træder en fremtidsfuldmagt i kraft?

Selve fremtidsfuldmagten er gyldig, lige så snart den bliver tinglyst og er underskrevet foran en notar. Fremtidsfuldmagten sættes først i kraft, når det bliver aktuelt at gøre brug af fuldmagten. Det kan eks. være, hvis du er blevet dement og ikke længere kan handle på egne vegne.
For at sætte fremtidsfuldmagten i kraft, skal Familieretshuset modtage en anmodning om ikraftsættelse af fuldmagten, samt en lægeerklæring om helbredstilstanden. Herefter træffer Familieretshuset beslutning om, hvorvidt betingelserne er opfyldt.

Hvorfor skal jeg lave en fremtidsfuldmagt?

Formålet med at udforme en fremtidsfuldmagt er, at du sikrer din fremtid.

  • Du er med til at vælge hvilken person, du ønsker skal varetage personlige og økonomiske forhold, hvis du ikke længere selv er i stand til det
  • Du udarbejder en plan, mens du stadig er i stand til det. På den måde bliver det ikke tilfældigt, hvem der skal træffe beslutninger på dine vegne
  • Du undgår at blive umyndiggjort, hvis du en dag ikke længere kan varetage dine egne interesser. Du undgår endvidere, at din formue bliver forvaltet efter bestemmelserne i Værgemålsloven
  • Din fremtidsfuldmagt træder først i kraft, hvis du ikke længere er i stand til at varetage dine interesser

 

Skal vi hjælpe dig?

Vi kan hjælpe dig med at oprette en fremtidsfuldmagt. Vi afholder fysiske møder med dig, og dermed er du sikker på at undgå fejl og misforståelser. Vi vil være sikre på, at du forstår indholdet af fremtidsfuldmagten. Vi sørger derfor for at forklare de juridiske termer på en enkel og forståelig måde.

Kontakt os på telefon telefon 72 14 11 15  allerede i dag, og hør nærmere om dine muligheder. Du kan også udfylde vores kontaktformular her – så kontakter vi dig inden for 24 timer.

5 Comments
  • Flemming Reintoft
    Posted at 22:00h, 05 marts

    Jeg overvejer fremtidsfuldmagt, men kan ikke finde noget om, hvad fer sker, hvis man bliver ude af stand til at tage beslutninger, og ikke har oprettet fremtidsfuldmagt
    Jeg har voksne børn, som kan træffe nødvendige beslutninger for mig .. Vil det være muligt, eller vil fer blive indsat fremmed værge?

    Venlig hilsen
    Flemming Reintoft

    • Janni Palm Valentin Knudsen
      Posted at 10:32h, 06 marts

      Hej Flemming

      Tak for dine spørgsmål.
      På dit første spørgsmål, findes der ikke et entydigt svar, da det i høj grad vil afhænge af de konkrete omstændigheder. Naturligvis har dine børn lov til at hjælpe dig i dagligdagen, hvis det er nødvendigt – også uden, at de er værger eller har en fremtidsfuldmagt. Det kan dog blive nødvendigt, at en person kommer under værgemål, såfremt de ikke kan varetage deres egne interesser, f.eks. sælge ejendom. Det er indviklet at iværksætte et værgemål, og derfor kan man på forhånd tage højde for en sådan situation med en fremtidsfuldmagt.

      Dine børn kan godt blive værge for dig, men kun én af dem, i modsætningen til i en fremtidsfuldmagt, hvor man kan indsætte flere fuldmægtige i forening. Alternativt kan en ekstern person agere værge.

      Jeg håber, at du har fået svar på dine spørgsmål. Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål eller ønsker at drøfte oprettelse af en fremtidsfuldmagt.

  • Pingback:Hvorfor skal du lave en fremtidsfuldmagt? - | Sponsoreret
    Posted at 16:15h, 26 oktober

    […] du kunne tænke dig at tegne en fremtidsfuldmagt, så kan du få hjælp til det hos advokatfirmaet Grotkjær og Elmstrøm. De afholder fysiske […]

  • Pingback:Hvem skal passe godt på dig og din familie? | Test En Elbil | Sponsoreret
    Posted at 11:08h, 24 november

    […] Du kan læse mere om fremtidsfuldmagter her: https://www.advokatfirmaet-ge.dk/fremtidsfuldmagt/. […]

  • Marie
    Posted at 15:20h, 18 marts

    Min mor døde i 2016, 103 år gammel. Vi havde ingen fuldmagter, bortset fra en til banken, og det var mig, som enebarn tog alle de beslutninger, min mor ikke kunne tage. Jeg spurgte hende selv, hvad hun ønskede eller gjorde hvad hun tidligere mundtligt havde ytret ønske om. Jeg respekterede alle hendes ønsker, og hvor hun ikke havde udtalt noget, gjorde jeg, som jeg vidste hun selv ville have gjort. Det gav absolut ingen problemer, hverken økonomisk, lægefagligt eller i forbindelse med hendes død. Lægen/lægerne respekterede mig, gav mig de oplysninger jeg bad om, og det samme gjorde hjemmeplejen. I nogle tilfælde rådførte jeg mig med min voksne søn, som også er enebarn. Vi kunne nemt blive enige og vores ønsker på min mors vegne blev respekteret overalt. Så jeg kan ikke se, hvilken forskel en fremtidsfuldmagt ville have gjort, når jeg blev respekteret som min mors talerør.
    Mvh
    Marie Engling.