...
Guide til whiplash og piskesmæld

Hvad er piskesmæld og whiplash?


I anledning af at Whiplashforeningen har lanceret en ny hjemmeside kaldet ”Whiplashguiden”, vil vi her på kontoret også sætte fokus på whiplash og piskesmæld.

Personer med whiplash /piskesmæld er en stor del af dagligdagen i vores afdeling for personskader.

Piskesmæld og Whiplash – hvad er forskellen?

Piskesmæld kaldes også whiplash – og så alligevel ikke.

Diagnosen Whiplash er en international anerkendt diagnose, der også er opremset i WHO´s diagnosesystem. Piskesmæld er den diagnose, vi bruger i Danmark. Overordnet er symptomerne dog de samme, hvorfor denne sondring har begrænset betydning i dagligdagen.

Piskesmæld er kort sagt en forstuvning af nakken. Det er en skade, der opstår, når der sker en pludselig og ukontrolleret bevægelse, der medfører en forstrækning af nakkens led, ledbånd og muskulatur.

Typisk opstår piskesmæld i forbindelse med trafikulykker, fordi sikkerhedsselen holder kroppen på plads. Hovedet (som det eneste) kastes således frem, når påkørslen/kollisionen sker.

Det er dermed hovedets bevægelse, der er afgørende for, hvorvidt der kan være tale om et piskesmæld eller ej. Det er derfor en almen kendt misforståelse, at det er den hastighed ulykken sker med, der er afgørende.

Whiplash / piskesmæld kan både medføre synlige og usynlige skader. De synlige skader er skader, man kan se ved undersøgelser, eksempelvis et røntgenbillede. De usynlige skader er skader, man ikke kan finde ved undersøgelser, men som alligevel medfører symptomer.

De typiske tegn på piskesmæld / whiplash er:

  • Smerte og stivhed i nakken
  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Søvnproblemer
  • Hukommelses- og koncentrationsbesvær – også kaldet kognitive gener

For langt de fleste går generne over af sig selv, men nogen oplever desværre, at det udvikler sig til en kronisk lidelse.

Whiplash / Piskesmæld: Hvad skal du gøre?

Forebyggende

Det er faktisk muligt for dig at forebygge at pådrage dig piskesmæld, hvis du bliver involveret i en trafikulykke.

Det du skal gøre er, at sikre dig at bilens sæde, nakkestøtte og bakspejlet er indstillet korrekt.

Sædet skal gerne indstilles, så du sidder med ret ryg. Bakspejlet skal indstilles således, at du ikke skal dreje hovedet mere end højest nødvendigt. Skaderne bliver generelt værre, hvis du sidder med drejet hoved, når påkørslen sker.

Nakkestøtten skal ikke støtte nakken men hovedet. Du kan tjekke om din nakkestøtte sidder rigtigt ”med en flad hånd”.
Det vil sige, at der må ikke være længere fra dit baghoved til nakkestøtten, når du sidder almindeligt, end din egen håndsbredde. Så hvis du sidder i din bil og holder din håndflade på baghovedet, skal bagsiden af din hånd kunne røre nakkestøtten.

Herudover kan du tjekke om nakkestøtten er indstillet rigtigt ved at lægge en hånd oven på dit hoved og undersøge, om der er en lige linje fra toppen af dit hoved til nakkestøttens øverste kant.

Hvis uheldet er ude

I forbindelse med trafikulykker skal du være særligt opmærksom på, at netop generne ved piskesmæld ikke nødvendigvis viser sig lige med det samme. Nogen vil føle en smule ubehag i nakken straks efter påkørslen.

Vi oplever, at erstatningssager bliver rigtig svære, fordi det er blevet noteret i skadelidtes journal straks efter ulykken, at han/hun ikke har ondt nogle steder.

Når ømheden i nakken så kommer nogle timer efter ulykken, får de ikke nødvendigvis taget kontakt til læge eller sygehus med det samme, og så mangler vi beviser for det, man kalder ”straksymptomer”, hvilket i værste fald kan medføre, at klienten slet ikke får erstatning.

Det er derfor vigtigt, at du som skadelidt får noteret dine gener i din journal, så snart de viser sig.

Du kan læse meget mere om piskesmæld på: www.whiplashguiden.dk

Hvad kan vi hjælpe dig med?

Det vi gør er at overtage korrespondancen med modpartens og/eller dit eget forsikringsselskab – så kan du koncentrere dig om at blive rask.

Når der kommer et erstatningstilbud, kan vi vurdere, hvorvidt dette er passende eller ej. Såfremt vi ikke mener, at der er tale om et passende erstatningstilbud, kan vi i sidste ende køre en retssag.

Det vigtigste for os er nemlig, at du ikke bliver snydt.

Kontakt os på tlf.: 72 14 11 15 eller udfyld vores kontaktformular her – så kontakter vi dig så hurtigt som muligt.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.